top of page

ייפוי כוח מתמשך

 

אז מהו ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך הינו כלי לתכנון עתידי, המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18) לתכנן את העתיד שלו, בשלב שבו הוא צלול ובעל יכולת לקבל החלטות.

המסמך הזה מאפשר לאדם לקבוע כיצד ייראו חייו בעתיד, אם חלילה יגיע למצב שבו כבר לא יהיה כשיר ויוכל לנהל את ענייניו בעצמו.

 

זהו למעשה כלי שנותן שקט. בזכותו כל אדם יכול לחיות בידיעה שהרצון החופשי שלו יישמר גם אם חלילה כבר לא יהיה כשיר, באמצעות מי שנבחר על ידו ובהתאם להנחיותיו.

בכך מבטיח הממנה שענייניו האישיים, כספו ורכושו מוגנים. בכך גם נחסך העיסוק בבירוקרטיה ובהליכים משפטיים מיותרים. כך גם אף אחד לא יוכל לנצל לרעה את מצבו של הממנה אם וכאשר יהפוך חלילה לחסר כשירות משפטית.

 

זהו בעצם מסמך שנועד להחליף את הליך האפוטרופסות, אולם להבדיל מהאפוטרופסות, היתרון המשמעותי של ייפוי הכוח המתמשך הוא שהוא מבוסס על היכולת של הממנה (האדם שנותן את ייפוי הכוח) לבחור את מיופה הכוח, מבלי לגרור את הקרובים אליו להליך המשפטי הנדרש במינוי אפוטרופוס ומבלי לסמוך על מערכת המשפט שתבחר את מיופה הכוח הנכון בשבילו.

 

בכך נמנעים מבני המשפחה עימותים מיותרים בכל הנוגע לאופן בו הם רוצים שהממנה יטופל, נחסך מהם הצורך לפנות לבית משפט והם לא נדרשים לדווח לאפוטרופוס הכללי על כל החלטה ופעולה שבוצעה, אלא אם הדבר נקבע במפורש בייפוי הכוח.

 

במצב זה ניתנת לבני המשפחה וודאות, שהם בעצם פועלים על פי הנחיות מקדימות שנתן הממנה, בעודו צלול ובכך הם יודעים שהם מגשימים את רצונו ושומרים על כבודו.

 

חשוב לדעת זהו הליך הפיך. כל עוד הממנה צלול הוא רשאי להתחרט, לבטל את ייפוי הכוח או לערוך חדש עם הוראות אחרות.

מדוע כל כך חשוב לערוך ייפוי כוח מתמשך?

 

מניעת חסימת חשבון הבנק והגישה לגופים השונים

כאשר אדם אינו כשיר, נחסם באופן מידי חשבון הבנק שלו והגישה לכל גוף או מוסד. ייפוי הכוח המתמשך מאפשר למיופה כוחו להיכנס לנעליו ולהמשיך לפעול בשמו בעניינים שנקבעו על ידי הממנה בייפוי הכוח המתמשך ובמסמך ההנחיות המקדימות. 

כאשר מדובר בחשבון משותף בין בני זוג, גם אם רק אחד מבני הזוג אינו כשיר, עלול החשבון להיחסם בפני כל השותפים בו. 

עוד חשוב לדעת, שאם מיופה הכוח הנו שותף בחשבון, מומלץ לצאת מהשותפות בחשבון על מנת למנוע מצב של ניגוד עניינים, שנאסר על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. שותף לחשבן אינו יכול לפעול כמיופה כוח ולכן ככל שייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף, מומלץ למיופה הכוח שהנו גם שותף בחשבון הבנק של הממנה, לצאת מהשותפות בחשבון על מנת שיוכל לפעול כמיופה כוח בחשבון. 

 

חלופה עדיפה על הליך האפוטרופסות - חיסכון בהליכים משפטיים מיותרים

הליך האפוטרופסות כרוך בפנייה לבית המשפט המוסמך לקבלת צו מינוי אפוטרופוס.

מדובר בהליך המצריך לעיתים תגובה של האפוטרופוס הכללי ובכל הנוגע לעניינים רכושיים יש להגיש דיווחים על כל פעולה לאפוטרופוס הכללי. על ידי עריכת ייפוי כוח מתמשך נחסך ההליך השיפוטי ובכך גם עלויות הגשת הבקשה למינוי אפוטרופוס. 

ייפוי כוח מתמשך גם אינו כרוך בתשלום אגרה כלשהי, להבדיל מההליך השיפוטי. 

התשלום היחיד הינו שכ"ט עורך הדין, העורך את ייפוי הכוח המתמשך. 

Seniors Laughing

שמירה על שלום בית

 

הקביעה כיצד לנהוג בענייניו האישיים, הרכושיים והרפואיים של אדם חוסכת עוגמת נפש ומחלוקות רבות שעלולת להתעורר בקרב בני משפחתו, בכל הנוגע לטיפול בענייניו. על ידי עריכת ייפוי הכוח המתמשך ומתן הנחיות מפורטות למיופה הכוח, נחסכות מחלוקות משפחתיות ולמעשה מדובר במסמך שיש בעריכתו כדי להשכין שלום בית.

 

מי מוסמך לערוך ייפוי כוח מתמשך?

 

כל אדם שהוא בגיר (מעל לגיל 18) ובעל כשירות - החוק מגדיר "בעל כשירות" במי שמסוגל להבין את המשמעות של ייפוי כוח מתמשך, מטרותיו ותוצאותיו; ואם הוא אדם עם מוגבלות יש לאפשר לו התאמות והנגשה לפי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, כמו למשל לאדם עם עיוורון או כבדות ראייה יש להקריא את המסמך או אדם עם מוגבלות שכלית יש להנגיש לו את השפה והמונחים המשפטיים.

 

באיזה שלב נכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקף?

ייפוי הכוח נכנס לתוקף בהתקיים שני התנאים המצטברים הבאים:

א. התנאי הראשון - במועד שהממנה "חדל להבין בדבר", כאשר החוק מגדיר כי מי מסוגל להבין בדבר הוא מי ש"מסוגל להבין בעניין מסוים ולקבל החלטות בקשר אליו".

ב. התנאי השני - שמיופה הכוח מסר לאפוטרופוס הכללי הצהרה שהתקיימו התנאים לכניסת ייפוי הכוח לתוקף.

 

מי קובע מתי נכנס ייפוי הכוח לתוקף?

 

הממנה יכול לקבוע בייפוי הכוח את הדרך בה ייכנס ייפוי הכוח לתוקף באמצעות חוו"ד מומחה (זו ברירת המחדל) או בדרך אחרת ובלבד שלא על פי החלטת מיופה או מיופי הכוח בלבד.

 

מה קורה אם לא עורכים ייפוי כוח מתמשך?

 

כאמור, אדם שאינו כשיר ולא לכול יותר לדאוג לענייניו בעצמו, באופן אוטומטי נחסמים חשבונות הבנק הרשומים על שמו ולא ניתן יותר לפעול בהם והבנק דורש במקרה זה צו מינוי אפוטרופוס.

 

במצב זה, גם לא ניתן לבצע פעולות רפואיות, ללא מתן צו למינוי אפוטרופוס ולכן במקרים כאלה בני המשפחה נאלצים להתמודד עם קשיים רבים, בירוקרטיה והוצאות רבות שמוטלות על כתפיהם, בעוד שהדבר יכול להיחסך במקרה שקיים ייפוי כוח מתמשך.

 

החלופה שנקבעה בחוק היא מינוי אפוטרופוס – שזהו הליך המתנהל בבית המשפט לענייני משפחה, עם מעורבות של ב"כ היועמ"ש ברווחה ובפיקוח של האפוטרופוס הכללי.

  

ישנן חלופות נוספות שנקבעו בחוק כמו מינוי תומך החלטות, לאדם שיכול לקבל החלטות בעצמו אבל צריך תמיכה, שגם זו חלופה לאפוטרופוס אבל גם זה הליך המתנהל בביהמ"ש, בעוד שבעריכת ייפוי כוח מתמשך אין צורך בפנייה לביהמ"ש.

 

מה מסדירים בייפוי הכוח המתמשך?

 

אפשר למנות מיופה כוח (אחד או יותר ועדיף יותר מאחד) בעניינים אישיים, רפואיים ורכושיים.

  

בעניינים האישיים: הכוונה לאורח החיים של הממנה, האם למשל הוא מבקש להתגורר בביתו כל ימי חייו ולהסתייע במטפל/ת או שמא לעבור לדיור מוגן; האם מעוניין להעניק מתנות לבני משפחתו במועדים מיוחדים וכו'.

 

בעניינים הרפואיים: הכוונה למי יהיה מוסמך לקבל בשמו החלטות רפואיות במצב של העדר כשירות; אפשר אפילו לתכנן את הטיפול הרפואי; האם מבקש להימנע מטיפולים רפואיים מסוימים, כמו טיפולים כימותרפיים וכו'.

 

בעניינים הרכושיים: הכוונה למתן הנחיות לעניין ניהול חשבונות בנק; השקעת כספים; ניהול עסקיו של הממנה וכו'.

בייפוי הכוח המתמשך יכול הממנה למשל להסמיך מיופה כוח לפעול בשמו לצורך המשך ניהול עסקיו ולקבוע הנחיות מפורשות בנוגע לאופן ניהול העסק ובכך להבטיח את המשך פעילותו השוטפת והרציפה של העסק, ללא עיכוב וללא צורך בנקיטת הליכים משפטיים.

 

מי יכול להיות מיופה כוח?

 

חשוב לציין כי הממנה יכול להחליט על מיופה כוח אחד שיטפל בכל ענייניו, או מספר מיופי כוח, או כל אחד לתחום אחר, אשר הממנה סבור שבו הוא יתפקד הכי טוב. הוא יכול לקבוע שהם יהיו מיופי כוח חליפיים, שזו האפשרות המומלצת, כך שאם אחד לא יכול לפעול, השני מחליף אותו.

הממנה יכול לקבוע את אופן פעולתם של מיופי הכוח – ביחד או ביחד ולחוד, כאשר ברירת המחדל שיפעלו בהסכמה.

אפשר לקבוע שכל מיופה כוח מתמנה לכל העניינים או לעניין ספציפי.

מיופה הכוח צריך להיות בגיר (מעל 18), יחיד (לא תאגיד) וכמובן שלא מונה לו אפוטרופוס ואין לו ייפוי כוח מתמשך תקף.

  

החוק קובע מי לא יכול להתמנות למיופה כוח:

בעניינים רכושיים - מיופה הכוח לא יכול להיות פושט רגל או חייב מוגבל חמור.

עוה"ד שערך את ייפוי הכוח לא יכול להיות מיופה כוח.

מי שנותן לממנה טיפול רפואי תמורת תשלום.

 

כיצד עובד ההליך בפועל?

 

מיד עם עריכת ייפוי הכוח המתמשך הוא מופקד אצל האפוטרופוס הכללי. עם קרות אירוע אשר מכוחו נכנס ייפוי הכוח לתוקף (על פי חוות דעת מומחה או בכל דרך אחרת שנקבעה בייפוי הכוח), על מיופה הכוח להודיע על כך לאפוטרופוס הכללי ולמלא הצהרה מתאימה ועם קבלת אישור האפוטרופוס הכללי, נכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקף.

חשוב לציין, כי גם כאשר ייפוי הכוח המתמשך נכנס לתוקף, החוק קובע במפורש שיש להעדיף את רצון הממנה על פי המדרג הבא:

· על פי ההנחיות המקדימות.

· בהעדר הנחיות – בהתאם לרצונו העכשווי של הממנה.

· אם לא ניתן לברר את רצונו – התחקות אחר רצונו בעבר.

· אם לא ניתן לעמוד על רצונו – בהתאם לטובתו.

טיפים חשובים לעריכת ייפוי כוח מתמשך

 

 

מומלץ למנות יותר ממיופה כוח אחד בכדי למנוע מצב שבו מיופה הכוח היחיד נמצא בחו"ל או אינו זמין מסיבות אחרות ואז לא ניתן לפעול על פי ייפוי הכוח.

במידה ומיופה הכוח הנו שותף לחשבון - מומלץ שבמועד כניסת ייפוי הכוח לתוקף תבוטל שותפותו של מיופה הכוח בחשבון על מנת שלא תבוא טענה לניגוד עניינים, כלומר - שהשותף לחשבון מונה כמיופה כוח. 

 

 

חשוב לדעת שישנם עניינים שעליהם לא יחול ייפוי הכוח המתמשך. הכוונה לפעולות שעל הממנה לבצע באופן אישי כגון המרת דת, הסכמה למסירת ילד לאימוץ, השתתפות בבחירות ועריכת צוואה.

 

 

ישנן פעולות שמחייבות הסמכה מפורשת בייפוי הכוח, כך שאם לא מסמיכים בהם את מיופה הכוח במפורש - לא ניתן יהיה לפעול בעניינים אלה עם כניסת ייפוי הכוח לתוקף. כך למשל לא ניתן להעניק בשם הממנה תרומות, מתנות או הלוואות, אלא למי שצוין במפורש בייפוי הכוח ועד לסכום של 100,000 ₪.

לכן, ככל שמעוניינים להסמיך את מיופה הכוח בעניינים הללו - יש להסמיך את מיופה בכוח לפעול בעניינים הללו במפורש בייפוי הכוח ובהנחיות המקדימות.

צריך להסמיך את מיופה הכוח במפורש גם לביצוע פעולות משפטיות בגובה 100 עד 500 אלפי ₪, פעולות במוצר פנסיוני וגם בטיפול ואשפוז בבית חולים פסיכיאטרי.

 

ישנן פעולות הדורשות אישור בית משפט מראש, כגון עסקאות נדל"ן (למעט השכרת נכס לתקופה שאינה עולה על חמש שנים); או בענייני עיזבון כמו הסתלקות מעיזבון, אולם ככל שהממנה מסמיך את מיופה הכוח לפעול בעניינים הללו, בתי המשפט נוטים לאשר בקלות בקשות לביצוע עסקאות אלו. 

הנחיות מקדימות

 

בייפוי הכוח ישנו פרק של הנחיות מקדימות שבו מומלץ להתייחס לנושאים כמו אופן ניהול הרכוש. למשל לעניין המגורים, ניתן לרשום בהנחיות המקדימות היכן הממנה מעוניין לחיות כשהוא כבר לא יהיה כשיר, האם הוא מעוניין להמשיך לחיות בדירתו עד לאריכות ימיו עם/בלי מטפל/ת צמוד/ה; ניתן לרשום באיזה מקרים יסכים הממנה לעבור לדיור מוגן או למוסד סיעודי ואף לפרט היכן יהיה הדיור המוגן/ המוסד הסיעודי ובאילו תנאים יועבר לשם הממנה.

חשוב גם לציין בהנחיות המקדימות את ההעדפות של הממנה בכל הנוגע לטיפולים רפואיים. האם למשל יש להימנע מביצוע פעולות להארכת חיים.

 

מינוי אדם מיודע - ניתן למנות בייפוי הכוח אדם שיש לדווח לו החלטות מסוימות. 

התפקיד של עורך הדין אשר עורך את ייפוי הכוח

 

חשוב לציין כי רק עורכי דין שעברו הכשרה מתאימה על ידי האפוטרופוס הכללי, מוסמכים לערוך ייפוי כוח מתמשך.

עורך הדין הינו למעשה "שומר הסף" של ההליך, כיוון שמדובר בהליך שאינו מתנהל בבית המשפט כמו הליך האפוטרופסות.

לכן על עורך הדין לוודא שהממנה מבין את משמעות מתן ייפוי הכוח, מטרותיו ותוצאותיו ולוודא שייפוי הכוח ניתן בהסכמה חופשית ומרצון, בלי שהפעילו עליו לחץ או השפעה בלתי הוגנת וללא ניצול מצוקתו או חולשתו של הממנה.

bottom of page